Авітаміноз: це лікується
Медики довели, що брак вітамінів в організмі - авітаміноз, особливо небезпечний у весняний час, коли значно скорочується їх кількість, що надходить в організм разом з продуктами харчування. Авітаміноз викликає депресивні стани, занепад сил і може навіть негативно позначитися на психічному здоров'ї людини.
Багато людей дивуються - звідки береться в організмі дефіцит вітамінів, якщо свіжі овочі і фрукти можна придбати на прилавках магазинів і ринків практично круглий рік. Виявляється, що кількість вітамінів в них залежить від сезону. Близько 9 місяців на рік вживаються овочі, вирощені в тепличних умовах або складені влітку на зберігання в спеціальні камери і підвали. Вміст вітамінів в них значно менше, ніж у тих, що були вирощені на відкритому грунті і відразу вживалися в їжу.
Крім того, використання сучасних технологій вирощування сільськогосподарських рослин привели до того, що таких вітамінів, як А, В1, В2 і С в них міститься значно менше - лише третина від колишніх кількостей. У тому ж горошку, латук, яблуках і петрушці, які сьогодні є на прилавках, вже практично немає вітаміну Е. Після трьох днів зберігання в холодильнику, кількість вітаміну С у фруктах і овочах знижується на 30%. Завершує процес руйнування вітамінів теплова обробка, якій піддаються овочі та фрукти.
Але дефіцит вітамінів почасти можна відшкодувати, якщо на вашому столі будуть присутні продукти всіх груп - м'ясо, риба, молоко, крупи, овочі і фрукти. Велику користь принесуть неочищені продукти - дикий нешліфований рис, нерафінована олія, тростинний цукор, крупи з цільних зерен.
Якщо ви не впевнені, що ваше харчування повноцінно, то проконсультуйтеся з лікарем і почніть прийом полівітамінів. Це фармакологічні препарати, що включають в свій склад різні комплекси вітамінів і мінеральних речовин. Їх прийом дозволяє забезпечувати необхідну денну норму корисних і необхідних організму сполук, яка не набирається тільки прийомом їжі. Приймати ці комплекси рекомендується в суворій відповідності з інструкціями, щоб не було гіпервітамінозу і жиророзчинні вітаміни А, D, Е і К не накопичувалися в тканинах.
Багато людей дивуються - звідки береться в організмі дефіцит вітамінів, якщо свіжі овочі і фрукти можна придбати на прилавках магазинів і ринків практично круглий рік. Виявляється, що кількість вітамінів в них залежить від сезону. Близько 9 місяців на рік вживаються овочі, вирощені в тепличних умовах або складені влітку на зберігання в спеціальні камери і підвали. Вміст вітамінів в них значно менше, ніж у тих, що були вирощені на відкритому грунті і відразу вживалися в їжу.
Крім того, використання сучасних технологій вирощування сільськогосподарських рослин привели до того, що таких вітамінів, як А, В1, В2 і С в них міститься значно менше - лише третина від колишніх кількостей. У тому ж горошку, латук, яблуках і петрушці, які сьогодні є на прилавках, вже практично немає вітаміну Е. Після трьох днів зберігання в холодильнику, кількість вітаміну С у фруктах і овочах знижується на 30%. Завершує процес руйнування вітамінів теплова обробка, якій піддаються овочі та фрукти.
Але дефіцит вітамінів почасти можна відшкодувати, якщо на вашому столі будуть присутні продукти всіх груп - м'ясо, риба, молоко, крупи, овочі і фрукти. Велику користь принесуть неочищені продукти - дикий нешліфований рис, нерафінована олія, тростинний цукор, крупи з цільних зерен.
Якщо ви не впевнені, що ваше харчування повноцінно, то проконсультуйтеся з лікарем і почніть прийом полівітамінів. Це фармакологічні препарати, що включають в свій склад різні комплекси вітамінів і мінеральних речовин. Їх прийом дозволяє забезпечувати необхідну денну норму корисних і необхідних організму сполук, яка не набирається тільки прийомом їжі. Приймати ці комплекси рекомендується в суворій відповідності з інструкціями, щоб не було гіпервітамінозу і жиророзчинні вітаміни А, D, Е і К не накопичувалися в тканинах.
Комментариев нет:
Отправить комментарий